Nyheter, tips og inspirasjon

Vi skaper din unike bolig

Nybygg, ombygging eller utbygging, vi er fageksperten på boliger med særpreg. Vi går den ekstra mila for at du som kunde skal få et hjem som er tilpasset dine ønsker og behov. Med kvalitetsprodukter bygger vi boliger med mer bærekraftige løsninger - for deg og for miljøet. 

Les mer

Hvordan kan du optimalisere din nåværende bolig?

Må du bygge nytt hus? Eller kanskje du kan bygge på huset du allerede har? Hos arkitekt Linn Heimdal og familien har vi gjort en større ombygging av boligen for optimal utnyttelse av både hus og uterområde.

Les mer

Drømmehjemmet i trygge hender

Hans William og Maria Kanebog hadde vært på flere visninger uten å bli fornøyd, og valgte derfor å bygge i Ruggevik. Utsikten over den vakre tomten var et viktig punkt i husvalget, og familien valgte husmodellen Hillevåg, et funkishus med tre etasjer.


Reisen til boligen for Hans William og Maria startet med at de fikk høre om byggefeltet i Ruggevik, og de to valgte å kontakte Kanstad Trelast direkte for å finne ut om å bygge her var aktuelt for dem. «Vi visste jo Kanstad Trelast var en trygg og solid aktør.» Sven-Ove Johansen, selger hos Systemhus, tok dem godt imot. «Vi var ganske mange runder hos Sven-Ove for råd og planlegging», sier Maria om hvordan de to forberedte seg på husbygging.

Ikke bare det trygge valget, men det beste 

Sven-Ove forteller «Når kunder kommer til oss må vi tenke veldig helhetlig. Vi må finne ut hva kunden har tenkt til å gjøre med boligen, hvilke behov de har, og hva vi kan tilby. Har de barn, dyr, eller spesielle hobbyer? Vi planlegger alt dette sammen med kunden og bruker vår ekspertise og kompetanse til å bygge det huset de ønsker seg.»

Han fortsetter: «Vi yter service hele veien, fra første kontakt med selger til innflytting, og iblant i årevis etterpå. Kanskje en kunde har spørsmål til oss, trenger et nytt hode til sentral-støvsugeren, eller trenger praktisk bistand på huset. Vi stiller opp.»

For Hans William og Maria fulgte deretter kjøp av tomten fra eiendomsmegler og å finne rett modell hus i katalogen fra Systemhus. Valget falt på Hillevåg, og eventyret var i gang!

Du kan lese mer om Hillevåg her

Drømmehjemmet med utleiedel

«Når vi først skal bygge, bygger vi stort! Ikke minst for utleiedelen» forklarer Hans William når vi spør om valget av hus. Maria tilføyer «Vi ville bygge et høyt hus, for å ikke miste utsikten om andre skulle bygge i nærheten». Utenfor vinduet skues fjorden og havet. Muligheten for utleiedel i huset var også sentralt i husvalget, siden en leieinntekt vil være til god hjelp for økonomien.

Hans William og Maria fikk god hjelp til interiørdesign fra Kanstad Trelasts egne interiørekspert, Louise. «For vår del, som kanskje er litt ubesluttsomme, var det fantastisk å få tips og veiledning. Louise var mye involvert.» ler Hans William. Å inn- rede et hus kan by på problemer, spesielt de mange valgmulig- hetene man har. Kanskje for mange. «Det er jo en jungel av ting. Vi ville ha en rød tråd i design inne i huset. Dette hjalp Louise med» forteller Maria. «Kanstad tilbød at Louise kunne bistå med interiør, og vi er veldig glade for at vi takket ja.»

Finn ditt drømmehjem i vår huskatalog

Les mer

Gjør de riktige grepene når du pusser opp eller bygger ut

Når du skal rehabilitere eller oppgradere et eldre hus er det mange ting som står på agendaen. Noen av dem er imidlertid smartere å gjøre enn andre, og vi anbefaler at du prioriterer etterisolering og utskifting av gamle dører og vinduer. Det vil både føre til økt komfort, lavere strømforbruk og at boligen øker i verdi.

Lurt å starte på loftet 

Isolering av loftet er en av de mest effektive og raskeste måtene å forbedre husets energistandard og komfort på. Det vil både bidra til lavere energikostnader og forbedre inneklimaet på varme somre og kalde vintre. Dette er for så vidt noe du kan gjøre selv, men vi hjelper deg gjerne. Særlig på kalde loft med dårlig tilgjengelighet er det en stor fordel å hente inn proffer til å gjøre jobben.

Foto: Illustrasjon av isolering i tak, Rockwool.

Det enkleste er i så fall å blåse inn opprevet isolasjon/granulat. Fordelen med innblåsing er jobben er raskt unnagjort og at alle kriker og kroker blir fylt på en effektiv måte. Innblåsing er faktisk veldig vanlig å gjøre når nye hus skal isoleres. Både Glava, Rockwool og Hunton leverer isolasjon for innblåsing, og den isolerer akkurat like godt som tradisjonelle isolasjonsplater. 

Ønsker du å etterisolere et innredet loft, men ikke vil gjøre tiltak på utsiden av takkonstruksjonen, er det viktig å etablere en luftespalte mellom eksisterende undertak (trebord eller lignende) og isolasjonssjiktet. Dette for å sikre utlufting av fukt – tilsvarende luftespalte bak kledning på yttervegger. Dette kan gjøres ved å montere en lekt på hver side mot eksisterende undertak langs taksperrene og ned mot gesimskasser, og deretter benytte en Hunton Stubbeloftsplate eller Hunton Vindtett som monteres mot denne lekten, med den sorte siden opp mot utvendig undertak.

Foto: Hunton.

Kjenner du forresten ikke til isolasjon fra Hunton, skal du vite at den er laget av kortreist trefiber av gran fra skogene i Innlandet. Trefiberne har en lukket cellestruktur med innkapslede luftlommer som øker isolasjonseffekten. I kombinasjon med trefiberens lave varmeledningsevne og høy massetetthet, reduseres konveksjonen (luftbevegelse). Dette bidrar til et minimalt varmetap. Bruker du trefiberisolasjon til etterisolering av hus bygget i trematerialer, ivaretar du boligens gode opprinnelige egenskaper. Det skyldes at trebaserte produkter har de samme fukthåndterende og isolerende kvalitetene.

Stående eller liggende - klassisk eller moderne? 

Om huset ditt skal ha stående eller liggende, smal eller bred, slett eller profilert kledning er i bunn og grunn en smakssak og praktisk vurdering. Kanskje vil du også kombinere flere typer kledning, eller ulike typer materialer? Det meste er mulig med dagens utvalg av kledning fra våre leverandører. Likevel er det noen typer kledning som er mer populære enn andre. I dag ser vi at det går mye av de moderne, dobbelfalsede profilene. Dobbelfals Tett, Dobbelfals med spor eller Dobbelfals Rett, er eksempler på profiler som passer en moderne byggestil.

På mer klassiske og tradisjonelle hus norsk tradisjon, ser vi gjerne kledning med litt mer profiler og utsmykninger, men det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva som passer. Da kan du for eksempel vite at Hasås har to kolleksjoner som er rettet inn mot denne typen hus:

- Klassisk Eleganse passer deg som vil ha vakre detaljer i en herskapelig, klassisk og elegant stil. Sveitservillaer, bygg i rokokkostilen og andre herskapelig bygninger er eksempler på Klassisk Eleganse. Stilen er elegant, lun, vakker – og ekstravagant.
- Norske Tradisjoner velger du dersom du ønsker deg et Sørlandshus, 70- og 80-tallshus, 2- og 4-mannsboliger, rekkehus eller typiske nøkkelferdige byggefelt-hus.

Utvendig etterisolering av fasaden

Foto: Rockwool.

Utvendig tilleggsisolering er trolig det tiltaket som krever mest arbeid da det som regel innebærer at du skifter kledning samtidig. Det er imidlertid også et av de mest effektive og beste tiltakene, blant annet fordi du angriper etterisoleringen fra riktig side. Isolering på utsiden (kald side) er nemlig alltid å foretrekke fremfor innvendig isolering (varm side). Årsaken til dette er at man ønsker å skyve 'nullpunktet' (kondenseringspunktet) i veggen lengst mulig ut i konstruksjonen, og som SINTEF sier skal yttervegger av bindingsverk ha maks ¼ av isolasjonen på varm side.

En annen fordel ved å gjøre jobben fra utsiden, er at du kan montere ny vindsperre. Dermed bryter du kuldebroer, samtidig som ny og trolig tykkere isolasjonslag øker temperaturen i den bærende konstruksjonen. Det gir en sunnere vegg med bedre støydempende egenskaper og mindre fare for fukt- og råteproblemer.

Utvendig etterisolering kan utføres ved å fore ut og isolere med tradisjonelle isolasjonsplater som Rockwool Flexi A-plate, Glava Proff 34 eller plater med Hunton Nativo Trefiberisolasjon. Alternaitvt ved å bruke nyere systemer som Rockwool REDair eller Glava Veggplate 31.

Husk at isolasjonsstandarden du legger opp til skal holde i hele husets levetid. Fremtidige krav om lavere energiforbruk medfører at godt isolerte og energigjerrige hus vil være en god investering. Vi anbefaler at det minst isoleres i henhold til dagens krav på ca. 250 mm tykkelse.

 Tenk på vinduene

Vinduer og dører er også en viktig del av fasaden, og kan faktisk stå for så mye som en tredjedel av varmetapet fra boligen. Er du ute etter det beste vinduet med minst varmetap og kulderas, er valget enkelt. Da går du for vinduer med 3-lags glass. I vinduer med 3-lags glass har to av glassene innebygd, usynlig isolasjon. Mellom glassene er det i tillegg argongass som forsinker varmeutslippet.

Kulderaset er kald luft som siger inn via vinduer og balkongdører. Den kalde luften er tyngre enn den varme, og faller derfor ned mot gulvet før den brer seg videre utover gulvet. Kaldraset bidrar til både et ubehagelig gufs langs vinduet og at det blir gulvkaldt. Det er litt dyrere å gå for 3-lagsglass, men ifølge Natre blir det fort lønnsomt som følge av innsparte fyringskostnader. Du får et lunere hjem og holder kulderas og trekk borte.
Foto: Natre.

Hvor mye varme et vindu slipper ut beskrives med en u-verdi. I 2017 ble kravene for u-verdien skjerpet fra 1,2 til 0,8 for nye hus. Alle nybygg må ha vinduer med den nye u-verdien, som man får med 3-lags glass fra både Natre og Nordan. Det stilles ikke samme krav til de som skal skifte ut vinduer i gamle hus, men anbefalingen er at alle hus som er bygd etter 1950 bør ha 3-lags glass. 

Da 3-lags glass slipper ut mindre varme, får vinduet en kaldere glassflate på utsiden. Dermed øker sannsynlighet for dugg utvendig. Dugget forsvinner når sola varmer opp glasset og det blir trekk i lufta, men bestiller du 3-lags glass med antidugg-funksjon vil dugget utebli helt i ni av ti tilfeller. Både Natre og Nordan leverer vinduer med antidugg-funksjon.

Ved å skifte vinduer og dører, etterisolere ytterveggene og montere ny kledning kan du faktisk få et «nytt» hus, slik som Jan Gunnar Rydell-Nessa og ektefellen Trine på Sola utenfor Stavanger har fått. De valgte kvalitetsvinduer og dører fra Nordan da de oppgraderte huset bygget i 1978/79 og merket stor forskjell på temperaturen inne så snart de nye vinduene og dørene var på plass. Begge deler ble levert med utvendig aluminiumsbekledning som sørger for lang levetid og lite vedlikehold.

Lyddemping mellom etasjer og rom

Foto: Illustrasjon trinnlydsplater, Rockwool.

Vanlig isolasjon kan dempe en del lyd i et hus, men vil du ha best mulig lyddemping bør du går for dedikerte produkter. For å ta knekken på trinnlyd som høres fra etasjen over, kan du bruke trinnlydplater. De er laget av materiale med svært høy tetthet (densitet) som gjør at trinnlyden ikke får mulighet til å vandre i konstruksjonen. Trinnlydplater finner du både hos Glava, Hunton og Rockwool.

Kommer støyen fra etasjen under, såkalt luftlyd, har ikke trinnlydplatene så mye å bidra med. Da bør du heller montere en lydbøylehimling i etasjen der støyen kommer fra. Poenget med å gjøre dette er å lage et separerende sjikt mellom bjelkelaget og selve himlingen. En lydbøylehimling bygges opp med lydbøyler (fjærende stålbøyler) fra Rockwool eller Glava, lekter og to lag gips- eller sponplate. Den nye himlingen isoleres med standard isolasjonsplater.

Vil du gjøre det på den aller beste måten, gjør du begge deler. Altså trinnlydplater i overetasjen og en lydbøylehimling i underetasjen. Da får du også en konstruksjon som oppfyller forskriftskravene mellom to ulike boenheter.


Som regel rettes oppmerksomheten rundt etterisolering mot vegger eller bygningsdeler som vender mot det fri, men det kan også være smart å isolere innvendige skillevegger. En isolert skillevegg kan nemlig bidra til økt brannsikkerhet, god støydemping mellom naborom og bedre temperaturkontroll mellom rommene.
Foto: Hunton.

Ønsker du en skillevegg med best mulig lyddemping, anbefaler vi at du isolerer med produkter som er spesielt utviklet for å bidra til redusert lydgjennomgang i en konstruksjon. For eksempel Rockwool lydplate. Gjør du jobben riktig, vil du imidlertid også få gode resultater med å bruke helt vanlige isolasjonsplater i kombinasjon med en «tung» og «bøyelig» kledning. Eksempelvis gips- eller sponplater, gjerne lagt i to lag.

Etterisolering og fuktsikring av kjellervegger

Vil du redusere følelsen av «kaldtrekk» langs veggene og forhindre varmetap mellom etasjene, bør du etterisolere etasjeskillene med Rockwool Flexi A-plate, Glava Proff 34 eller plater med Hunton Nativo Trefiberisolasjon.

I årene som kommer vil vi få en våtere hverdag, med mer intense regnbyger enn hva vi har vært vant med tidligere. Det er derfor viktig at kjellerveggene både er fuktsikre og godt isolerte, slik at det ikke oppstår skader og ødeleggelser. For å oppnå dette, blir det anbefalt å legge minimum halvparten av den totale isolasjonstykkelsen på utsiden av kjellerveggen. Jo mer isolasjon som kan plasseres på utsiden av kjellerveggen, jo bedre er det. Ved å etterisolere kjellermuren fra utsiden, blir fuktsikringen bedre, i tillegg til å isolere mot kulde. En tørr mur gir bedre luftkvalitet i kjelleren, noe som er viktig i oppholdsrom – både for helsa og materialenes levetid.
Foto: Glava, Weber.
Foto: Glava-Weber.

Produkter som egner seg for etterisolering og fuktsikring av kjellevegger er eksempelvis Rockwool Drensplate og Webers Serpotherm-system. Gjøres jobben riktig på utsiden, kan du trygt lekte ut veggene på innsiden og isolere med tradisjonelle isolasjonsplater.

Skal du bygge bad eller våtrom i kjeller under bakkenivå, bør du bruke en diffusjonsåpen membran, slik som Weber Superflex D2. Den lar nemlig kondensen vandre og slipper ut eventuell fukt som måtte være i veggen. Uten dette risikerer du at membranen slipper, og da knekker fuger og flislim etter en stund. Weber Serpotherm og Superflex D2 ble blant annet brukt da familien Helland i Sandefjord oppgraderte kjelleren sin. Med hjelp av dyktige håndverkere og riktige produkter ble kjelleren etterisolert og gjort om til et soverom, et kontor, en ekstra stue og et vaskerom/bad. Dermed fikk familien rundt 50 prosent mer boareal hjemme i Sandefjord. I tillegg har lufta blitt mye bedre, de sparer strøm og risikerer ikke råte og mugg bak panelet i løpet av få år.

Du kan faktisk også etterisolere med lettklinkerblokker. BMC fører eksempelvis Scan Iso Rehab blokk som kun er 12,5 cm i bredde og har en isolasjonsdel på 5 cm. Isolasjonsdelen mures mot eksisterende vegg og kan brukes til å forblende vegger både ut- og innvendig. BMC har også lettklinkerblokker for deg som ønsker å lage et tilbygg i mur, slik som Scan Isoblokk 25 og 35. Sistnevnte tilfredsstiller byggeforskriftenes krav til U-verdi uten videre tiltak og gir deg innvendige vegger i mur. Isoblokk 25 krever med 10 cm. isolasjon innvendig for å tilfredsstille kravet til U-verdi, men gir samtidig mulighet for skjult elektrisk anlegg og valgfrie materialer på veggene.

Foto: BMC – lettklinkerblokker.
Les mer

Nye vinduer? Tenk gjennom dette.

Kjøp av vinduer for den enkelte boligeier kan være utfordrende. Investeringen i nye vinduer er noe du skal ha både nytte og glede av i mange år, og det er derfor viktig å bruke tid på å finne den riktige løsningen for din bolig. 

Det finnes flere priskategorier og ulike kvaliteter å velge blant. Anbefalingen fra fagfolk er ofte at det lønner seg å satse på kvalitet. Investeringen som i utgangspunktet ble rimelig, kan vise seg å bli dyr dersom vinduene ikke innfrir forventningene om verken funksjonalitet eller levetid.

Foto: Natre

Viktige ting å tenke på når du skal velge vinduer er blant annet:

  • Vurder investeringen i et 25 – 30 års perspektiv og gå for kvalitet
  • Vinduer med god isoleringsevne (lav u-verdi) gir god komfort og lite varmetap
  • Vinduer med aluminiumskledning krever praktisk talt ikke utvendig vedlikehold
  • Glass kan leveres med innebygde funksjoner som selvrens, soldemping og lyddemping – det kan være gull verdt
  • Hvilken åpningsfunksjon vil du ha? Valget påvirker både utseende og praktiske ting som vasking og lufting
Foto: NorDan.

Tenk langsiktig om vinduer 

Disponibelt budsjett er som regel avgjørende for valget du skal ta, og det kan være smart å tenke 25-30 år fram i tid. Fordelt på antall leveår opplever mange at investeringen ikke er så omfattende som først antatt. Norskproduserte vinduer, med kjerneved på den utvendige siden, lever opp til forventningene enhver entreprenør, arkitekt eller boligeier har. God kvalitet gir langvarige og gode resultater. 

Materialvalg kan også være helt avgjørende, ikke minst når det gjelder geografisk sted. I enkelte områder er det «mer vær» enn andre steder, og det stilles da krav til mer værbestandige løsninger. Miljøaspektet er også et avgjørende element for den bevisste kjøper, og ved å velge norskproduserte trevinduer ivaretar du det miljøvennlige valget på en god måte.


Hvilket vindu du velger betyr dessuten mye for helhetsinntrykket av huset. Store vindusflater gir et moderne preg mens mindre smårutede vinduer ofte oppfattes mer nostalgisk. Sammen kan vi finne den løsningen du ønsker.

Hos Nordan kan du velge mellom Classic og Modern profil på innsiden av vinduet. Dette er kanskje ikke noe du har tenkt over, men det gir en mulighet til å skape et sømløst design og uttrykk som gir en rød tråd gjennom boligen. Dette er det veldig mange som er opptatt av i dag, og Nordan leverer løsningene som gjør det mulig.

Foto: Natre.

2- eller 3-lagsglass?

I dag kan du hovedsakelig velge mellom vinduer med 2- eller 3 lagsglass. Det har mye å si for hvor god isoleringsevne vinduene har, ofte kalt U-verdi. Jo lavere u-verdi vinduet har, dess bedre isolerer det. Med lav U-verdi reduserer du fyringskostnadene, og dermed også miljøpåvirkningene. Det er både nyttig for deg og miljøet.

2-lags glass inneholder to lag med glass, der ett av glassene har et tynt, usynlig lag med isolasjon (energibelegg). Mellom glassene er det argongass, som forsinker varmeutslippet.

Med 3-lags glass har to av glassene innebygget isolasjon, og det er to lag med argongass. Dette vil gi økt komfort, mindre energiutslipp som gir mindre fyringskostnader og du unngår kaldras fra vindu og ned mot gulv. Er det gulvkaldt, kan det faktisk skyldes at det kommer kaldras fra vinduene dine. Med 3-lags glass holder du både kulden ute og varmen inne. Kostnaden ved å strekke seg til 3-lagsglass er såpass liten at investeringen tjenes inn i løpet av noen få år som følge av lavere fyringskostnader.

Når du vurderer U-verdi på vinduet er det viktig at du ikke ser deg blind på glasset, men vurderer hele vinduskonstruksjonen samlet. Karm-/rammekonstruksjonen har normalt høyere U-verdi enn isolerglassene.

Glass med mange funksjoner

Glasset i et vindu kan ha ulike egenskaper eller funksjoner. Dette kalles funksjonsglass, og hvor i huset vinduene skal plasseres er avgjørende for hvilke tilleggsfunksjoner glasset bør ha. Alle våre leverandører leverer vinduer med følgende typer funksjonsglass:

  • Selvrensende glass, som gjør vaskejobben for deg. Her er det et belegg på glasset som gjør at skitt og smuss vaskes bort når det regner. Slike vinduer er spesielt praktisk der det er vanskelig å komme til for å vaske.
  • Soldempende glass, som stopper mye av solvarmen fra å komme inn i huset. Det bidrar til lavere innetemperaturer og bedre inneklima. Soldempende glass bør alltid vurderes på solbelastede deler av fasaden. Et alternativ til soldempende glass er å bestille vinduer med integrerte screens fra fabrikk. De stopper opptil 90% av solvarmen uten å ødelegge husets estetikk.
  • Støyreduserende glass, som isolerer bedre mot støy enn standardglass. Støyreduserende glass er spesielt aktuelt i områder med mye trafikkstøy eller i sentrumsstrøk med mye folkeliv.
  • Sikkerhetsglass, som både gjør vinduet vanskeligere å knuse og som der glasset ikke knuser i skarpe og farlige biter dersom uhellet faktisk skulle være ute. Sikkerhetsglass er spesielt relevant dersom du skal ha store vinduer eller vinduer som går helt ned til gulvet.
  • Antidugg-glass, som forhindrer utvendig dugg på av 3-lagsglass i ni av ti tilfeller.
Foto: Uldal – trevinduer med mørk aluminium.

Bli inspirert av smarte løsninger

Foto: Uldal.

Alle våre leverandører kan levere tradisjonelle trevinduer og det som kalles for tre/alu-vinduer. Velger du et trevindu, får du et tradisjonelt produkt med malt treverk på begge sidene. De har ofte kjerneved på den utvendige siden som gir lang holdbarhet, men det er ikke til å komme unna at de krever en del vedlikehold i form av maling og skraping med jevne mellomrom. 

Vil du ha trevinduer med minimalt vedlikehold, lønner det seg derfor å velge tre/alu-vinduer. Det er i bunn og grunn trevinduer, men det legges på en vedlikeholdsvennlig. pulverlakkert aluminiumskledning på vinduets ytterside. Du får altså det tradisjonelle treverket på innsiden, men en slitesterk og vedlikeholdsvennlig overflate av aluminium på utsiden. Så slipper du å bruke ferien til å skrape og male vinduene, og de vil holde seg like fine i år etter år. Det er spesielt smart å velge tre/alu dersom du skal ha en mørk utvendig farge på vinduene. Solen sliter nemlig veldig på vanlige trevinduer med mørk utvendig farge, og gjør at tiden mellom hver gang du må til pers med malerkosten blir kortere. Med tre/alu-vinduer trenger du ikke å tenke på det.

Du kan også velge forskjellige farger på inn- og utside av dine nye vinduer, hvis du vil det. Innvendig kan du for eksempel velge samme farge som på veggene, mens utsiden kan være standard hvit. Eller en annen av regnbuens mange farger. Våre leverandører kan levere alle mulige farger og bruker både NCS- og RAL-systemet for å gi deg full valgfrihet.

For eksempel NorDan sikkerhetsvindu – et innadslående, toveissvingende vindu med tre ulike luftestillinger og full åpning som muliggjør utvendig vask innenfra.


Åpningsmuligheter 

Det finnes flere muligheter når det gjelder åpningsfunksjoner på vinduer, slik som:

  • Toppsving
  • Topphengslet
  • Sidesving
  • Sidehengslet
  • Innadslående

Hva slags åpningsfunksjon du velger, avhenger av behovet ditt og hvilket rom det skal monteres i. Med toppsving og sidesving kan du for eksempel snu vinduet helt rundt, sånn at du får vasket vinduet på utsiden og innsiden. Et innadslående vindu kan være en praktisk løsning da det åpnes enkelt i toppen for trekkfri lufting. Det kan imidlertid også svinges helt opp sideveis, ofte med samme vrider. På denne måten kan vinduet helt trygt vaskes innenfra. 

Topphengslede vinduer er utadslående og brukes ofte i for eksempel kjellere. Rett og slett et godt, gammeldags vindu. Sidehengslede vinduer er også utadslående og utstyrt med tradisjonelle hengsler. De passer godt til gamle boliger som skal rehabiliteres eller nybygg som skal ha et gjennom ført preg av svunne tider.
Smarte vinduer. Foto: Gilje

Stadig flere ønsker å sikre hjemmet og hytta med smarthus-produkter, og vinduene er ikke noe unntak. Hos eksempelvis Gilje og Nordan er det mulig å få vinduene levert med sensorer som gir deg full kontroll på om dører og vinduer er åpne eller lukket.

Les mer